1. Hem
  2. Arter
  3. Kungsfågel
  4. Vintervanor

Kungsfågel – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Kungsfågel (Regulus regulus).

Kungsfågeln övervintrar i svensk barrskog, men eftersom den är Europas minsta fågel är den mycket känslig för kyla. - Bestånd: sydliga fåglar är stannfåglar medan nordliga och östliga bestånd delvis flyttar söderut, och hårda vintrar kan slå hårt mot stannfåglarna. - Föda: söker rastlöst efter små insekter, spindlar och ägg i grantopparnas yttre kvistar även under vintern. - Flockar: slår sig under höst och vinter ofta samman med kringströvande mesflockar, vilket gör den lättare att hitta.

På denna sida hittar du information om kungsfågelens vintervanor. Arten tillhör kategorin Kungsfåglar och är känd på latin som Regulus regulus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av kungsfågel eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Kungsfågel på vintern

Stannar Kungsfågel i Sverige på vintern?
Kungsfågel (Regulus regulus) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Kungsfågel under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Kungsfågel

  • Kungsfågel – Läten och sång
  • Kungsfågel – Häckning
  • Kungsfågel – Bo och ägg
  • Kungsfågel – Föda

Liknande arter (Kungsfåglar)

  • Brandkronad kungsfågel
Tillbaka till Kungsfågel