Sångsvan – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Sångsvan (Cygnus cygnus).

Sångsvanen är flyttfågel. Flyttningen till övervintringsplatser i södra Sverige, Danmark och Nordsjöländerna börjar i oktober, och fåglarna flyttar norrut igen i februari–mars (Artfakta). Antalet övervintrare i Sverige har ökat. Vintertid hittar du dem vid isfria sjöar och på åkrar. Vintervanorna hos Sångsvan (Cygnus cygnus) skiljer sig markant från sommarsäsongen — många arter flockar sig, byter habitat eller flyttar söderut. För stannfåglar är fågelbordet en viktig födokälla under kalla månader, medan vinterflyttare anländer från norr och öster. Mer information om sångsvanens övervintring finns på Fågelkartans säsongskalender och hos SLU Artdatabanken.

På denna sida hittar du information om sångsvanens vintervanor. Arten tillhör kategorin Svanar och är känd på latin som Cygnus cygnus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av sångsvan eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Sångsvan på vintern

Stannar Sångsvan i Sverige på vintern?
Sångsvan (Cygnus cygnus) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Sångsvan under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Sångsvan

Liknande arter (Svanar)