1. Hem
  2. Arter
  3. Sångsvan
  4. Vintervanor

Sångsvan – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Sångsvan (Cygnus cygnus).

Sångsvanen är till stor del en flyttfågel, men allt fler stannar och övervintrar i Sverige där det finns öppet vatten och betesmark. - Bortflytt: många fåglar flyttar söderut på hösten, samtidigt som nordliga och isländska sångsvanar anländer för att övervintra här. - Vinterflockar: stora flockar rastar och övervintrar vid isfria sjöar och längs kusten, ofta tillsammans på de bästa lokalerna. - Födosök: vintertid betar de på stubbåkrar och vintergrödor och plockar spillsäd, vilket gör jordbrukslandskapet viktigt under den kalla årstiden.

På denna sida hittar du information om sångsvanens vintervanor. Arten tillhör kategorin Svanar och är känd på latin som Cygnus cygnus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av sångsvan eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Sångsvan på vintern

Stannar Sångsvan i Sverige på vintern?
Sångsvan (Cygnus cygnus) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Sångsvan under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Sångsvan

  • Sångsvan – Läten och sång
  • Sångsvan – Häckning
  • Sångsvan – Bo och ägg
  • Sångsvan – Föda

Liknande arter (Svanar)

  • Knölsvan
  • Mindre sångsvan
Tillbaka till Sångsvan