Sidensvans – Flyttning

Flyttning och sträck hos Sidensvans (Bombycilla garrulus).

Sidensvansen har en nomadisk livsföring som styrs av tillgången på föda under vinterhalvåret, och antalet i Sverige på vintern varierar mycket kraftigt (Artfakta). - Gott om bär: övervintringen sker då i norr, nära häckområdet. - Matbrist: då sker omfattande invasionsrörelser mot väster och söder, som kan nå ända till centrala och västra Europa och i extremfall Sydeuropa. - Oförutsägbart: vissa vintrar är arten mycket talrik, andra nästan frånvarande. - Härkomst: de fåglar som ses här på vintern är till stor del östliga.

På denna sida hittar du information om sidensvansens flyttning. Arten tillhör kategorin Sidensvansfåglar och är känd på latin som Bombycilla garrulus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av sidensvans eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Sidensvanss flytt

När sträcker Sidensvans genom Sverige?
Sidensvans (Bombycilla garrulus) — flyttider och eventuell övervintring i Sverige beskrivs i texten ovan. Aktuella rapporter finns på Artportalen.
Hur vet man vart Sidensvans flyttar?
Ringmärkning, bland annat vid Falsterbo fågelstation, och återfynd av märkta fåglar ger kunskap om svenska fåglars flyttvägar och övervintringsområden.

Mer om Sidensvans