Silltrut – Häckning

Häckning och boplatser hos Silltrut (Larus fuscus).

Silltruten häckar vanligen i kolonier på skär och småöar. Östersjökolonierna är oftast små, och kolonier över 100 par är ovanliga, medan kolonierna i Bohuslän ofta är större. Arten börjar häcka tidigt i maj till månadsskiftet maj–juni, ungefär en till en och en halv månad senare än gråtruten. Den väljer helst skoglösa, låga ytterskär som är rikare på gräs och örter än grå- och havstrutöarna, och i Östersjön är kobbar med kråkris och enbuskmattor omtyckta. Kullen är normalt tre ägg, som båda föräldrarna ruvar i 25–29 dygn. Dunungarna lämnar boet tidigt och flyger vid närmare 40 dygns ålder.

På denna sida hittar du information om silltrutens häckning. Arten tillhör kategorin Måsar/Trutar och är känd på latin som Larus fuscus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av silltrut eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Silltruts häckning

När häckar Silltrut i Sverige?
Silltrut (Larus fuscus) — häckningstiden beskrivs i texten ovan och på artsidan. Tidpunkten kan variera mellan år och mellan landsdelar.
Hur hittar man silltrutens bo?
Boplatserna väljs utifrån skydd mot predatorer och tillgång på föda. Aktivt sökande efter bärande föräldrafåglar under tidiga morgontimmar i häckningsterrängen är den bästa metoden — men undvik att störa häckningen.

Mer om Silltrut

Liknande arter (Måsar/Trutar)