Svartmes – Föda

Föda och näringsval hos Svartmes (Periparus ater).

På vintern är granfrön en viktig födokälla. Under resten av året äter svartmesen mest insekter och spindlar, men också en hel del växtdelar. Som flera andra mesar lägger den upp förråd av mat (SLU Artdatabanken 2025). Födan hos Svartmes (Periparus ater) varierar med årstid och tillgång — många arter äter insekter på sommaren och frön eller bär på vintern, medan rovfåglar och vadare har mer specialiserad diet. Att förstå svartmesens näringsval hjälper dig hitta arten i fält: leta i de habitat där födan finns. För detaljerade kostlistor se Artfakta hos SLU Artdatabanken.

På denna sida hittar du information om svartmesens föda. Arten tillhör kategorin Tättingar (mesar) och är känd på latin som Periparus ater. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av svartmes eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Svartmess föda

Vad äter Svartmes?
Svartmes (Periparus ater) anpassar kosten efter årstid och tillgång. Insekter och larver dominerar under häckningstid när proteinet är avgörande för ungarnas tillväxt; frön, bär och ibland smådjur tar vid under höst och vinter.
Kan jag locka Svartmes till fågelbordet?
Det beror på artens naturliga diet. Fröätare trivs med solrosfrön och hirs; insektsätare gynnas mer av levande miljöer med buskage och gamla träd än av traditionella fågelbord.

Mer om Svartmes

Liknande arter (Tättingar (mesar))