1. Hem
  2. Arter
  3. Trana
  4. Vintervanor

Trana – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Trana (Grus grus).

Tranan är en utpräglad flyttfågel som lämnar Sverige på hösten — den övervintrar i princip aldrig i landet eftersom dess föda fryser in och döljs av snö. - Bortflytt: huvudparten lämnar i september–oktober och flyger i stora V-formationer med trumpetande rop söderut genom Europa. - Vinterkvarter: främst Spanien (Extremadura, Aragón) och Nordafrika, en del i södra Frankrike och norra Tyskland. - Återkomst: de första tranorna är åter vid Hornborgasjön redan i mitten av mars, vilket gör arten till en klassisk vårbebådare.

På denna sida hittar du information om tranans vintervanor. Arten tillhör kategorin Tranfåglar och är känd på latin som Grus grus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av trana eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Trana på vintern

Stannar Trana i Sverige på vintern?
Trana (Grus grus) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Trana under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Trana

  • Trana – Läten och sång
  • Trana – Häckning
  • Trana – Bo och ägg
  • Trana – Föda
Tillbaka till Trana