Gråtrut – Bo och ägg

Bo och ägg hos Gråtrut (Larus argentatus).

Gråtruten häckar på marken, men den har anpassat sig till människans miljöer. - Plats: på holmar och skär längs kusten. Saknas klippor kan den välja flytande vegetationsöar i insjöar eller hustak i hamnområden. - Konstruktion: ett skålformat bo av växtmaterial, 15–20 cm i diameter och 5–8 cm djupt. I kolonierna varierar botätheten mellan 3 och 11 bon per 100 m². - Ungar: ungarna lämnar boet 2–3 dygn efter kläckningen, men stannar i närheten och matas av föräldrarna. Efter 35–40 dygn är de flygfärdiga. Om en unge hotas kan fler gråtrutar i närheten driva bort angriparen med störtdykningar.

På denna sida hittar du information om gråtrutens bo och ägg. Arten tillhör kategorin Måsar/Trutar och är känd på latin som Larus argentatus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av gråtrut eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Gråtruts bo

Hur ser gråtrutens bo ut?
Gråtrut (Larus argentatus) — boets placering och material beskrivs i texten ovan.

Mer om Gråtrut

Liknande arter (Måsar/Trutar)