Gråtrut – Häckning

Häckning och boplatser hos Gråtrut (Larus argentatus).

Kolonierna på holmar kan bli mycket stora i områden med få öar, och omfatta åtskilliga tusen par. Där det finns gott om lämpliga öar delar sig paren i flera mindre kolonier, som sällan har fler än några hundra par. Gråtruten värper normalt tre ägg (två till fyra), som ruvas i 28–30 dygn. Häckningstid, antal ägg, ruvningstid och tiden i boet varierar mycket mellan fågelgrupper, så uppgifterna om Gråtrut (Larus argentatus) ovan gäller just den här arten. Mer specifik information om gråtrutens reproduktion finns hos SLU Artdatabanken samt BirdLife Sverige.

På denna sida hittar du information om gråtrutens häckning. Arten tillhör kategorin Måsar/Trutar och är känd på latin som Larus argentatus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av gråtrut eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Gråtruts häckning

När häckar Gråtrut i Sverige?
Gråtrut (Larus argentatus) — häckningstiden beskrivs i texten ovan och på artsidan. Tidpunkten kan variera mellan år och mellan landsdelar.
Hur hittar man gråtrutens bo?
Boplatserna väljs utifrån skydd mot predatorer och tillgång på föda. Aktivt sökande efter bärande föräldrafåglar under tidiga morgontimmar i häckningsterrängen är den bästa metoden — men undvik att störa häckningen.

Mer om Gråtrut

Liknande arter (Måsar/Trutar)