Havsörn – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Havsörn (Haliaeetus albicilla).

Ostkustens häckande havsörnar är i huvudsak stannfåglar, medan yngre fåglar och många av häckfåglarna i Lappland flyttar. - Stationära par: de häckande paren håller sig vanligen kvar i sina revir. - Flyttande fåglar: yngre fåglar och många lappländska fåglar flyttar i september till november och återvänder i mars till början av april. - Vinterföda: kadaver av större däggdjur är en viktig födokälla på vintern. Stödutfodring har bedrivits sedan början av 1970-talet och har enligt Artfakta bidragit till den höga överlevnaden.

På denna sida hittar du information om havsörnens vintervanor. Arten tillhör kategorin Rovfåglar och är känd på latin som Haliaeetus albicilla. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av havsörn eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Havsörn på vintern

Stannar Havsörn i Sverige på vintern?
Havsörn (Haliaeetus albicilla) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Havsörn under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Havsörn

Liknande arter (Rovfåglar)