1. Hem
  2. Arter
  3. Hussvala
  4. Vintervanor

Hussvala – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Hussvala (Delichon urbicum).

Hussvalan är en långdistansflyttare och finns inte kvar i Sverige under vintern. - Flytt: den lämnar landet i september och flyttar till subsahariska Afrika, där flygande insekter finns i mängd även vintertid. - I Sverige: vintertid är himlen tom på hussvalor, och de syns inte förrän till våren. - Återkomst: fåglarna kommer tillbaka i maj och börjar genast reparera eller bygga nya lerbon. Eftersom arten uteslutande lever av flygande insekter måste den följa insektstillgången söderut när hösten kommer.

På denna sida hittar du information om hussvalans vintervanor. Arten tillhör kategorin Svalor och är känd på latin som Delichon urbicum. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av hussvala eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Hussvala på vintern

Stannar Hussvala i Sverige på vintern?
Hussvala (Delichon urbicum) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Hussvala under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Hussvala

  • Hussvala – Läten och sång
  • Hussvala – Häckning
  • Hussvala – Bo och ägg
  • Hussvala – Föda

Liknande arter (Svalor)

  • Backsvala
  • Ladusvala
Tillbaka till Hussvala