Häckning och boplatser hos Fjällgås (Anser erythropus).
Fjällgåsen häckar vid sjöar och småtjärnar i fjällens björk- och videzoner. Den föredrar sjöar med en mosaik av öar, deltaland, sandrevlar och myrar, och relativt många par häckar på öar. Boet ligger oftast i dvärgbjörkris och är en uppskrapad grop som fodras med dun. Äggläggningen börjar från mitten av maj, när snöfria områden bildas och isarna på sjöarna börjar brytas upp. Kullen är normalt tre till sex ägg. Honan ruvar ensam i 25–28 dygn medan hanen håller vakt i närheten och försvarar boet mot korpar och kråkor. Ungarna är flygga vid 35–40 dagars ålder.
På denna sida hittar du information om fjällgåsens häckning. Arten tillhör kategorin Gäss och är känd på latin som Anser erythropus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av fjällgås eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.