Gräsand – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Gräsand (Anas platyrhynchos).

Gräsanden är till stor del stannfågel och stannar så länge det finns öppet vatten att simma och födosöka i. - Övervintring: många stannar vid isfria sjöar, åar, hamnar och stadsdammar. - Stadsliv: i städer samlas gräsänderna där vattnet hålls öppet, ofta där de också utfodras, och blir då ganska orädda. - Föda: under den kalla årstiden utgör växtmaterial en stor del av födan. - Parbildning: många änder bildar par redan på hösten, och hos flyttande bestånd sker det i vinterkvarteret eller under flyttningen.

På denna sida hittar du information om gräsandens vintervanor. Arten tillhör kategorin Andfåglar och är känd på latin som Anas platyrhynchos. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av gräsand eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Gräsand på vintern

Stannar Gräsand i Sverige på vintern?
Gräsand (Anas platyrhynchos) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Gräsand under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Gräsand

Liknande arter (Andfåglar)