1. Hem
  2. Arter
  3. Koltrast
  4. Flyttning

Koltrast – Flyttning

Flyttning och sträck hos Koltrast (Turdus merula).

Koltrasten är en kortdistansflyttare med stor variation mellan individer. - Nordliga fåglar: flyttar till södra Skandinavien, Brittiska öarna och Västeuropa, vanligen september–november med återkomst i mars–april. - Sydliga fåglar: är ofta stannfåglar och håller revir året om. - Hanar tenderar att stanna närmare och återvända tidigare än honor för att säkra de bästa reviren. Flyttningen sker huvudsakligen nattetid, och en del svenska koltrastar övervintrar så långt bort som på Brittiska öarna innan de återvänder till häckningsreviret på våren.

På denna sida hittar du information om koltrastens flyttning. Arten tillhör kategorin Trastfåglar och är känd på latin som Turdus merula. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av koltrast eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Koltrasts flytt

När sträcker Koltrast genom Sverige?
Koltrast (Turdus merula) passerar Sverige under specifika sträckperioder som varierar med art och rutt. Höststräcket sker generellt augusti–november och vårsträcket mars–maj. Se Fågelkartans säsongskalender och Artportalen för exakta tider baserade på aktuella rapporter.
Vart flyttar Koltrast?
Övervintringskvarteren kan ligga i Medelhavsländerna, Västafrika eller längre söderut beroende på art. Ringmärkningsdata från stationer som Falsterbo ger insikt i specifika rutter och delmål för svenska fåglar.

Mer om Koltrast

  • Koltrast – Läten och sång
  • Koltrast – Häckning
  • Koltrast – Bo och ägg
  • Koltrast – Holkar
  • Koltrast – Föda
  • Koltrast – Vintervanor
  • Koltrast – Hane och hona

Liknande arter (Trastfåglar)

  • Blåhake
  • Buskskvätta
  • Dubbeltrast
  • Näktergal
  • Ringtrast
Tillbaka till Koltrast