Föda och näringsval hos Koltrast (Turdus merula).
- Vår och sommar: daggmaskar, sniglar, insekter, larver. - Höst och vinter: bär (rönn, hagtorn, äpple), frön och fallfrukt. Koltrasten letar mestadels föda på marken — den hoppar fram på gräsmattor, lägger huvudet på sned för att lokalisera daggmaskar och rotar högljutt i löv och förna efter insekter. På hösten ställer den om till en frukt- och bärdiet och kan då samlas i större antal vid rönnar och i fruktträdgårdar. Därmed är koltrasten också en viktig spridare av bärfrön i Sverige.
På denna sida hittar du information om koltrastens föda. Arten tillhör kategorin Trastfåglar och är känd på latin som Turdus merula. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av koltrast eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.