1. Hem
  2. Arter
  3. Kricka
  4. Vintervanor

Kricka – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Kricka (Anas crecca).

Krickan är en flyttfågel som till största delen lämnar Sverige på hösten, och bara enstaka fåglar dröjer kvar vid öppet vatten i söder. - Bortflytt: huvuddelen lämnar i september–oktober och flyttar till Västeuropa, Medelhavsområdet och Afrika söder om Sahara. - Höstrast: under flyttningen samlas stora flockar på strandängar, grunda vikar och kustvattenmarker innan de drar vidare söderut. - Återkomst: de första krickorna är åter i mars–april, och spelande hanar hörs då på våtmarker och strandängar.

På denna sida hittar du information om krickans vintervanor. Arten tillhör kategorin Andfåglar och är känd på latin som Anas crecca. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av kricka eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Kricka på vintern

Stannar Kricka i Sverige på vintern?
Kricka (Anas crecca) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Kricka under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Kricka

  • Kricka – Läten och sång
  • Kricka – Häckning
  • Kricka – Bo och ägg
  • Kricka – Föda

Liknande arter (Andfåglar)

  • Ejder
  • Knipa
  • Småskrake
  • Storskrake
  • Vigg
Tillbaka till Kricka