Mindre strandpipare (Charadrius dubius) är den smäckra stranddvärgen med tydlig gul ögonring och helsvart näbb — vid grus- och sandtag inåt landet.
Häckar i grustag, sandstränder, anlagda dammar inåt landet. Långdistansflyttare. Ca 1 500–3 000 par i Sverige. Fakta, bilder och läten om Mindre…
Mindre strandpipare (Charadrius dubius) är den smäckra stranddvärgen med tydlig gul ögonring och helsvart näbb — vid grus- och sandtag inåt landet.
Mindre strandpipare är en pipare (familjen Charadriidae) med mycket stor utbredning i Europa och Asien, österut till Filippinerna och Nya Guinea. Den övervintrar i tropikerna. Ursprungligen häckade den på grusiga och sandiga stränder vid insjöar och vattendrag, men i dag finns den allt oftare i miljöer som människan skapat. Globalt är arten livskraftig, och det är den även i Sverige enligt Rödlista 2025.
Mindre strandpipare är en liten vadare på 15–18 cm. Ryggen är gråbrun och buken vit, med ett smalt svart band tvärs över bröstet och svartvit teckning i ansiktet. Det tydligaste kännetecknet är den gula ringen runt ögat. Näbben är helmörk, och benen är köttfärgade till mattrosa. I flykten syns inget ljust vingband.
Locklätet är ett klingande, nedåtböjt "piu", och som varning används ett liknande men raspigare "prii". Under spelflykten, som sker med långsamma vingslag både dag och natt, hörs rytmiska "pri-pri-pri" och raspigare "krri-a".
Häckningar har konstaterats i så gott som hela landet, och de starkaste bestånden finns i södra och mellersta Sverige och i Norrlands kustland. Före andra världskriget var arten sparsam vid sand- och grusstränder, åar och åmynningar. Därefter har den ökat över hela landet, framför allt där grus- och sandytor blottats vid grustäkter, schaktning och översvämningar. Dagens miljöer är bland annat grustag, stenbrott, utfyllnadsmarker, slamdammar och nyanlagda våtmarker. Arten är en pionjär som snabbt tar nya platser i bruk, men den lämnar dem när växtligheten sluter sig. På de ursprungliga strandplatserna har arten gått tillbaka på grund av igenväxning och exploatering. Enligt Rödlista 2025 finns omkring 3 400 reproduktiva individer, och data från Svensk fågeltaxering och Artportalen visar en minskning under bedömningsperioden. Sveriges fåglar 2022 anger 1 800 par (2018), med +6 % på 20 år och −18 % på 10 år, ingen av dem statistiskt säkerställd.
Boet är en grund grop direkt på marken, oftast bland det grövsta gruset, och de fyra äggen är så välkamouflerade att de är svåra att upptäcka. Båda föräldrarna ruvar i 22–26 dygn. Ungarna är borymmare och lämnar boet kort efter kläckningen, och de blir flygga vid ungefär fyra veckors ålder. Vid störning lockar de vuxna fåglarna bort inkräktaren med ett avledningsbeteende. I grustag finns en risk att bon och ungar blir påkörda, eftersom ungarna trycker och gömmer sig.
Mindre strandpipare lever av insekter och andra smådjur, till exempel spindlar och små kräftdjur. Den söker på öppen mark med korta språng och plockande pauser.
Den gula ögonringen tillsammans med den helsvarta näbben och avsaknaden av vingband skiljer säkert mindre strandpipare från större strandpipare.
Mindre strandpipare syns bäst från maj till augusti vid grus- och sandtäkter, exploateringsmark och anlagda dammar inåt landet. Arten återvänder i april–maj, och höstflyttningen går främst mot sydost mot tropikerna från slutet av juli till början av september.
Skillnad mindre och större strandpipare? Mindre har gul ögonring, helsvart näbb, köttfärgade ben och inget vingband. Större har orange ben, orange näbb med svart spets och tydligt vingband.
Var ser jag mindre strandpipare? Grus- och sandtag, deponier och anlagda dammar maj–augusti.
Varför har arten ökat? Efter andra världskriget har grustäkter, schaktning och andra ingrepp skapat nya häckplatser. På senare år visar dock data en minskning.
Senast uppdaterad: 2026-04-14.
Källor:
Du kan se mindre strandpipare på fågellokaler runt om i Sverige. Använd länssidorna eller kommunsidorna för att se var arten rapporterats senast i ditt område, eller bläddra bland fågellokalerna för att hitta produktiva platser.
Vi följer mindre strandpipare via Artportalens öppna data och kompletterar med våra egna lokal- och kommunsidor så att du snabbt kan se var arten rapporterats senast. Vill du fördjupa dig kan du använda aspektsidorna ovan eller jämföra med andra arter i artguiden. Faktatexten granskas mot Artfakta och vetenskapliga källor regelbundet.
Rovfåglar, sjöfågel och vadare ses ofta på långt avstånd — över vatten, myrar och öppna marker. En handkikare är grunden, och vid sträcklokaler och fågeltorn gör en tubkikare stor skillnad.