Röd glada – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Röd glada (Milvus milvus).

Röd glada är delvis flyttfågel. Äldre fåglar stannar till stor del, medan de flesta ungfåglar flyttar mot sydväst. - Stannar: från 1960-talet började gladan i viss utsträckning övervintra i Skåne i stället för att vara en ren flyttfågel (Kjellén 1998). - Vinterföda: avfall och trafikdödade djur utgör en viktig del av vinterdieten. Den ökande andelen övervintrare har enligt Kjellén (1998) sannolikt bidragit till expansionen.

På denna sida hittar du information om röd gladans vintervanor. Arten tillhör kategorin Rovfåglar och är känd på latin som Milvus milvus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av röd glada eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Röd glada på vintern

Stannar Röd glada i Sverige på vintern?
Röd glada (Milvus milvus) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Röd glada under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Röd glada

Liknande arter (Rovfåglar)