Havørn (Haliaeetus albicilla) i Norge

Havørn er Nordeuropas største rovfugl, med et vingespenn på opptil 244 centimeter – kroppslengden er 74–92 cm og vekten 3,5–6,9 kilo, hvor hunnen er 15–25 prosent større enn hannen. Den kalles gjerne «den flyvende planken» fordi vingene er brede og rektangulære og ikke peker i V-form som hos kongeørn. Stjerten er kort og kileformet, helhvit hos voksne fugler, hodet er stort med et kraftig gult nebb som lysner med alderen, og kroppen er brun til gråbrun. Ungfuglen er mørkere brun med lys spraglethet og får først full voksendrakt med hvit stjert ved 5–6 års alder. Havørnens mest kjente lyd er et skrallende «klikk-klikk-klikk» eller «kli-kli-kli-kli», og ved reiret høres et gjentatt «klæ-klæ-klæ» som minner om en stor måke. Arten gikk kraftig tilbake i store deler av Europa på 1900-tallet etter tiår med forfølgelse og miljøgifter som DDT og kvikksølv, som førte til tynnere eggeskall. Utviklingen er siden snudd: den norske hekkebestanden ble i 2015 anslått til 5600–8400 individer og vurdert som økende (Artsdatabanken 2021). Havørn hekker langs kyster, i skjærgården og ved store innsjøer i hele Norge og bygger et enormt reir – opptil 2 meter bredt og 3 meter dypt – i gamle trær, gjerne furu, som brukes i mange år. Egglegging skjer allerede i februar–mars, med 1–3 egg som ruges i 38–42 dager. Føden består mest av fisk (50–70 prosent), men også sjøfugler som ærfugl og alfugl, pattedyr og åtsel, som blir svært viktig om vinteren når havørnen forblir i landet som standfugl.

Fakta

Mer om havørn

Flere rovfugler

Se også arten på den svenske siden →