Svartbak (Larus marinus) i Norge

Svartbak er verdens største måke – en mektig fugl med kullsort rygg og oversiden av vingene, snøhvit kropp og hode, og et kraftig gult nebb med en rød flekk på undernebbet. Fuglen måler 64–78 cm, har et vingespenn på 150–170 cm og veier 1,2–2,0 kilo. Beina er lyserosa. Ungfuglen er brunspraglet og får ikke full voksendrakt før etter omkring fire år. Lyden er et dypt, grovt og rått «aow-aow», merkbart mørkere og kraftigere enn fiskemåkens skratt. Svartbak hekker enkeltvis eller i løse grupper på klippeholmer og skjær i ytre skjærgård, med egglegging fra begynnelsen av april til midten av mai. Reiret er en enkel oppsamling av plantemateriale, og hunnen legger vanligvis 2–3 lysbrune egg med mørkere flekker som ruges av begge foreldrene i 26–28 døgn; ungene blir flygedyktige etter 45–60 døgn. Arten er en utpreget altetende opportunist som tar fisk, åtsel og avfall, stjeler bytte fra andre fugler, og er en av få måker som jevnlig jakter mindre sjøfugler og deres egg og unger. Svartbak hekker langs hele norskekysten, og den norske hekkebestanden ble i 2014 anslått til rundt 86 000 individer; arten er vurdert som livskraftig (LC) i Norge (Artsdatabanken 2021).

Fakta

Mer om svartbak

Flere måkefugler

Se også arten på den svenske siden →