Berguv – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Berguv (Bubo bubo).

Berguven är en stannfågel, även om unga fåglar kan göra långa förflyttningar. - Läte: sången hörs främst på vårvintern, även om den ibland hörs på hösten. - Jakt: den jagar mest nattetid, och bytena sträcker sig från gnagare till hare och fåglar. - Revir: ett par som fått ett revir förblir starkt bundna till det. Vårvinterns tysta nätter är ofta den bästa tiden att höra och lokalisera en berguv.

På denna sida hittar du information om berguvens vintervanor. Arten tillhör kategorin Ugglor och är känd på latin som Bubo bubo. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av berguv eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Berguv på vintern

Stannar Berguv i Sverige på vintern?
Berguv (Bubo bubo) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Berguv under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Berguv

Liknande arter (Ugglor)