1. Hem
  2. Arter
  3. Berguv
  4. Vintervanor

Berguv – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Berguv (Bubo bubo).

Berguven är en stannfågel som håller revir året runt och stannar kvar även under vintern. - Läte: revirropet, det dova "huu-hooo", hörs som mest intensivt under vintern och försvåren, januari till mars, när reviren etableras. - Jakt: den jagar i skymning och mörker och slår ett brett spektrum av byten, från sork och hare till fåglar, med sina kraftiga klor. - Stationär: paret lämnar sällan sitt revir och rör sig inte söderut vintertid. De ljudande vinternätterna är ofta den bästa tiden att höra och lokalisera en berguv.

På denna sida hittar du information om berguvens vintervanor. Arten tillhör kategorin Ugglor och är känd på latin som Bubo bubo. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av berguv eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Berguv på vintern

Stannar Berguv i Sverige på vintern?
Berguv (Bubo bubo) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Berguv under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Berguv

  • Berguv – Läten och sång
  • Berguv – Häckning
  • Berguv – Bo och ägg
  • Berguv – Föda

Liknande arter (Ugglor)

  • Hökuggla
  • Hornuggla
  • Jorduggla
  • Kattuggla
  • Lappuggla
Tillbaka till Berguv