Dvärguv – Häckning

Häckning och boplatser hos Dvärguv (Otus scops).

Dvärguven häckar i trädhål eller byggnader och kan också ta över gamla bon efter andra fåglar. Den har en kull per år med fyra till fem vita ägg, som honan ruvar i 24–25 dygn. Båda föräldrarna tar hand om ungarna, som blir flygga efter 21–29 dagar. Eftersom arten inte häckar i Sverige gäller uppgifterna områdena längre söderut. Häckningstid, antal ägg, ruvningstid och tiden i boet varierar mycket mellan fågelgrupper, så uppgifterna om Dvärguv (Otus scops) ovan gäller just den här arten. Mer specifik information om dvärguvens reproduktion finns hos SLU Artdatabanken samt BirdLife Sverige.

På denna sida hittar du information om dvärguvens häckning. Arten tillhör kategorin Ugglor och är känd på latin som Otus scops. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av dvärguv eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Dvärguvs häckning

När häckar Dvärguv i Sverige?
Dvärguv (Otus scops) — häckningstiden beskrivs i texten ovan och på artsidan. Tidpunkten kan variera mellan år och mellan landsdelar.
Hur hittar man dvärguvens bo?
Boplatserna väljs utifrån skydd mot predatorer och tillgång på föda. Aktivt sökande efter bärande föräldrafåglar under tidiga morgontimmar i häckningsterrängen är den bästa metoden — men undvik att störa häckningen.

Mer om Dvärguv

Liknande arter (Ugglor)