Fjällpipare – Häckning

Häckning och boplatser hos Fjällpipare (Charadrius morinellus).

Fjällpiparen finns på sina häckplatser från mitten av juni till mitten av augusti. Boet är en enkel grop direkt på marken, där vegetationen är kort. Kullen är ofta fyra päronformade ägg. Det är honan som är färggrann, hävdar revir och lämnar häckplatsen före hanen. Hanen svarar för det mesta av ruvningen och tar hand om ungarna. När fågeln har ungar och känner sig hotad låtsas den vara skadad och släpar vingar och stjärt efter sig på marken. Annars kan den vara extremt orädd, och det finns berättelser om fjällpipare som lagt sig för att ruva i handen på en fågelskådare.

På denna sida hittar du information om fjällpiparens häckning. Arten tillhör kategorin Vadare och är känd på latin som Charadrius morinellus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av fjällpipare eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Fjällpipares häckning

När häckar Fjällpipare i Sverige?
Fjällpipare (Charadrius morinellus) — häckningstiden beskrivs i texten ovan och på artsidan. Tidpunkten kan variera mellan år och mellan landsdelar.
Hur hittar man fjällpiparens bo?
Boplatserna väljs utifrån skydd mot predatorer och tillgång på föda. Aktivt sökande efter bärande föräldrafåglar under tidiga morgontimmar i häckningsterrängen är den bästa metoden — men undvik att störa häckningen.

Mer om Fjällpipare

Liknande arter (Vadare)