Hökuggla – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Hökuggla (Surnia ulula).

Hökugglan är nomadisk och förflyttar sig till områden där det för tillfället finns gott om föda, och den kan uppträda längre söderut som strykfågel under höst och vinter. - Dagaktiv: arten är delvis dagaktiv och sitter ofta på en utsiktsplats och spanar. - Föda: smådäggdjur, och mindre fåglar när gnagarna är få. Den kan fånga gnagare under snön. - Invasionsår: när födobristen är stor längre österut kan hökugglor invadera Sverige. Beroendet av gnagare gör att förekomsten svänger kraftigt mellan åren.

På denna sida hittar du information om hökugglans vintervanor. Arten tillhör kategorin Ugglor och är känd på latin som Surnia ulula. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av hökuggla eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Hökuggla på vintern

Stannar Hökuggla i Sverige på vintern?
Hökuggla (Surnia ulula) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Hökuggla under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Hökuggla

Liknande arter (Ugglor)