1. Hem
  2. Arter
  3. Kråka
  4. Flyttning

Kråka – Flyttning

Flyttning och sträck hos Kråka (Corvus cornix).

Kråkan är till stor del stannfågel i södra Sverige. - Söder: fåglarna är mestadels stationära och håller revir året om. - Norr och öster: nordliga populationer är delvis kortdistansflyttare och rör sig söderut. - Inga långa sträck: arten gör inga regelrätta långflyttningar. Flyttbeteendet hos Kråka (Corvus cornix) styr när och var arten kan observeras i Sverige. Vissa arter är stannfåglar som finns året runt, andra är sommargäster som anländer i april–maj och drar söderut i augusti–september, och en tredje grupp passerar bara under sträckperioderna. Sträcktoppar varierar med art och årstid — se Fågelkartans säsongskalender för mer information om kråkans flytt.

På denna sida hittar du information om kråkans flyttning. Arten tillhör kategorin Kråkfåglar och är känd på latin som Corvus cornix. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av kråka eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Kråkas flytt

När sträcker Kråka genom Sverige?
Kråka (Corvus cornix) passerar Sverige under specifika sträckperioder som varierar med art och rutt. Höststräcket sker generellt augusti–november och vårsträcket mars–maj. Se Fågelkartans säsongskalender och Artportalen för exakta tider baserade på aktuella rapporter.
Vart flyttar Kråka?
Övervintringskvarteren kan ligga i Medelhavsländerna, Västafrika eller längre söderut beroende på art. Ringmärkningsdata från stationer som Falsterbo ger insikt i specifika rutter och delmål för svenska fåglar.

Mer om Kråka

  • Kråka – Läten och sång
  • Kråka – Häckning
  • Kråka – Bo och ägg
  • Kråka – Föda
  • Kråka – Vintervanor

Liknande arter (Kråkfåglar)

  • Kaja
  • Korp
  • Nötkråka
  • Nötskrika
  • Råka
Tillbaka till Kråka