Häckning och boplatser hos Råka (Corvus frugilegus).
Råkan är en utpräglad kolonihäckare — Sveriges största koloni finns i Karlslund, norra Landskrona. Bobygget påbörjas i början av mars och sker gemensamt av båda föräldrarna: enkla men kraftiga plattformar av vävda grenar och kvistar, fodrade med strån, mossa och hår, placerade högt uppe i en trädklyka. I en koloni kan bona ligga sällan mer än en meter isär. Äggläggningen sker vanligen 1–15 april, med 4–5 ägg per kull (sällsynt upp till 9). Endast honan ruvar, i 16–19 dygn, medan hanen matar henne. Ungarna blir flygfärdiga efter 29–33 dygn.
På denna sida hittar du information om råkans häckning. Arten tillhör kategorin Kråkfåglar och är känd på latin som Corvus frugilegus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av råka eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.