Häckning och boplatser hos Storspov (Numenius arquata).
De första storspovarna kommer till södra Sverige i början av april, och i norr dröjer det till slutet av samma månad. Häckningen startar i mellersta och norra delarna av landet de första dagarna i maj, då honan lägger fyra ägg. Ruvningen tar 29 dagar, och merparten av kullarna kläcks i början av juni. Ungarna är flygga ungefär fem veckor därefter. Många bon förstörs: i en undersökning i Mellansverige gick 21 procent förlorade under vårbruket och 44 procent plundrades (Artfakta). Hos de flesta par försvinner honan redan 7–14 dagar efter kläckningen, och då är det hanen som ensam sköter ungarna.
På denna sida hittar du information om storspovens häckning. Arten tillhör kategorin Vadare och är känd på latin som Numenius arquata. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av storspov eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.