Svarthalsad dopping – Häckning

Häckning och boplatser hos Svarthalsad dopping (Podiceps nigricollis).

Svarthalsad dopping häckar i regel i kolonier, nästan alltid i eller intill kolonier av måsfåglar, i Sverige oftast skrattmåsar. Måskolonierna ger skydd mot rovdjur. Boet är en flytande hög av multnande växtdelar, förankrad i vattenvegetation. Kullen är normalt 3–4 ägg, som ruvas av båda könen i ungefär tre veckor. Ungarna bärs först på föräldrarnas ryggar och blir självständiga efter ungefär tre veckor (SLU Artdatabanken 2025a).

På denna sida hittar du information om svarthalsad doppingens häckning. Arten tillhör kategorin Doppingar och är känd på latin som Podiceps nigricollis. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av svarthalsad dopping eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Svarthalsad doppings häckning

När häckar Svarthalsad dopping i Sverige?
Svarthalsad dopping (Podiceps nigricollis) — häckningstiden beskrivs i texten ovan och på artsidan. Tidpunkten kan variera mellan år och mellan landsdelar.
Hur hittar man svarthalsad doppingens bo?
Boplatserna väljs utifrån skydd mot predatorer och tillgång på föda. Aktivt sökande efter bärande föräldrafåglar under tidiga morgontimmar i häckningsterrängen är den bästa metoden — men undvik att störa häckningen.

Mer om Svarthalsad dopping

Liknande arter (Doppingar)