Fiskmås – Häckning

Häckning och boplatser hos Fiskmås (Larus canus).

Fiskmåsen häckar både i kolonier och som enstaka par. Vid kusterna och stora insjöar bildas ofta stora kolonier, där bona ligger ganska glest på marken. Ensamhäckande par kan placera boet nästan var som helst, till exempel på hustak, i träd eller på ett stort stenblock på en åker. Själva boet är en skål av växtmaterial. Kullen är i snitt tre ägg, som båda föräldrarna ruvar i 23–28 dygn. Ungarna blir flygga efter ungefär 35 dagar. Fiskmåsen häckar första gången vid tre till fem års ålder.

På denna sida hittar du information om fiskmåsens häckning. Arten tillhör kategorin Måsfåglar och är känd på latin som Larus canus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av fiskmås eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Fiskmåss häckning

När häckar Fiskmås i Sverige?
Fiskmås (Larus canus) — häckningstiden beskrivs i texten ovan och på artsidan. Tidpunkten kan variera mellan år och mellan landsdelar.
Hur hittar man fiskmåsens bo?
Boplatserna väljs utifrån skydd mot predatorer och tillgång på föda. Aktivt sökande efter bärande föräldrafåglar under tidiga morgontimmar i häckningsterrängen är den bästa metoden — men undvik att störa häckningen.

Mer om Fiskmås

Liknande arter (Måsfåglar)