1. Hem
  2. Arter
  3. Fiskmås
  4. Vintervanor

Fiskmås – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Fiskmås (Larus canus).

Fiskmåsen är en kortdistansflyttare, och även om många fåglar lämnar Sverige dröjer en del kvar vid kusterna i söder. - Bortflytt: många svenska fiskmåsar flyttar till Nordsjökusterna och Västeuropa under vintern. - Övervintring: en del stannar längs sydsvenska kuster och i isfria hamnar där de hittar mat året om. - Föda: som allätare söker den daggmask på gräsmattor och åkrar och samlas gärna vid reningsverk och soptippar.

På denna sida hittar du information om fiskmåsens vintervanor. Arten tillhör kategorin Måsfåglar och är känd på latin som Larus canus. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av fiskmås eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Fiskmås på vintern

Stannar Fiskmås i Sverige på vintern?
Fiskmås (Larus canus) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Fiskmås under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Fiskmås

  • Fiskmås – Läten och sång
  • Fiskmås – Häckning
  • Fiskmås – Bo och ägg
  • Fiskmås – Föda

Liknande arter (Måsfåglar)

  • Dvärgmås
  • Havstrut
  • Skrattmås
  • Tärnmås
  • Tretåig mås
Tillbaka till Fiskmås