Hämpling – Vintervanor

Vintervanor och övervintring hos Hämpling (Linaria cannabina).

Hämplingen är huvudsakligen flyttfågel, och de flesta lämnar landet på hösten. - Flyttning: enligt Artfakta flyttar hämplingen i oktober mot sydvästra Europa, medan en del i mindre omfattning övervintrar i södra Sverige. - Flockar: efter häckningstiden samlas hämplingarna ofta i större flockar på platser med gott om föda. - Föda: frön från gräs och ogräs är basfödan. Hämplingen är därför lättast att se i öppen hag- och buskmark under sommarhalvåret.

På denna sida hittar du information om hämplingens vintervanor. Arten tillhör kategorin Finkar och är känd på latin som Linaria cannabina. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av hämpling eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Hämpling på vintern

Stannar Hämpling i Sverige på vintern?
Hämpling (Linaria cannabina) kan vara stannfågel, kortflyttare eller långflyttare beroende på population och individ. Kontrollera aktuella vinterfynd på Artportalen eller Fågelkartans utforskasida för att se var arten rapporteras under december–februari.
Hur hjälper jag Hämpling under kalla vintrar?
Fågelbordet med lämplig föda, rimfrostfria vattenkällor och skyddande buskar är de tre viktigaste faktorerna. Artspecifik föda är effektivare än generella fröblandningar.

Mer om Hämpling

Liknande arter (Finkar)