Häckning och boplatser hos Alfågel (Clangula hyemalis).
Alfågeln häckar framför allt vid små, grunda fjällsjöar, gärna där det finns småöar och holmar med skyddade boplatser. Honan lägger i genomsnitt 6–9 ägg som hon ruvar ensam i 24–29 dagar. Hannen stannar i närheten under den första delen av ruvningen och slår sig sedan ihop med andra hannar i större flockar för att byta fjäderdräkt. Redan en dag efter kläckningen lämnar ungarna boet och leds av honan ned till vattnet, där de söker föda själva, i början främst vattenlevande smådjur. De blir flygga vid 35–40 dagars ålder, och då har honan oftast lämnat dem.
På denna sida hittar du information om alfågelns häckning. Arten tillhör kategorin Änder och är känd på latin som Clangula hyemalis. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av alfågel eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.