Bläsand – Häckning

Häckning och boplatser hos Bläsand (Mareca penelope).

Boet är en uppskrapad grop i marken som göms väl nära vatten, till exempel i en tuva. Arten får bara en kull per år. Honan ruvar ensam och tar också ensam hand om ungarna, som är borymmare och leds mot vattnet kort efter kläckningen. Efter häckningen genomgår fåglarna ruggning och blir då flygoförmögna under en tid. Utanför häckningstiden är arten mycket social och uppträder i stora flockar.

På denna sida hittar du information om bläsandens häckning. Arten tillhör kategorin Änder och är känd på latin som Mareca penelope. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av bläsand eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Bläsands häckning

När häckar Bläsand i Sverige?
Bläsand (Mareca penelope) — häckningstiden beskrivs i texten ovan och på artsidan. Tidpunkten kan variera mellan år och mellan landsdelar.
Hur hittar man bläsandens bo?
Boplatserna väljs utifrån skydd mot predatorer och tillgång på föda. Aktivt sökande efter bärande föräldrafåglar under tidiga morgontimmar i häckningsterrängen är den bästa metoden — men undvik att störa häckningen.

Liknande arter (Änder)