Snatterand – Häckning

Häckning och boplatser hos Snatterand (Mareca strepera).

Häckningstid: Fåglarna kommer till häckplatserna i april och börjar häcka i maj. Normalt blir det en kull per år, men honan kan lägga om om boet plundras. - Bo: På marken i tät vegetation nära vatten, till exempel under starrtuvor eller täta buskar, ibland på en liten ö bland måsar eller tärnor. - Ägg: Vanligen 8–12 ägg (6–15), som honan ruvar ensam i 24–26 dygn. - Ungar: Ungarna lämnar boet strax efter kläckningen, söker föda själva under honans uppsikt och är flygdugliga efter 45–50 dygn (SLU Artdatabanken 2025).

På denna sida hittar du information om snatterandens häckning. Arten tillhör kategorin Änder och är känd på latin som Mareca strepera. Fördjupa dig nedan i andra aspekter av snatterand eller utforska närbesläktade arter i samma kategori.

Vanliga frågor om Snatterands häckning

När häckar Snatterand i Sverige?
Snatterand (Mareca strepera) — häckningstiden beskrivs i texten ovan och på artsidan. Tidpunkten kan variera mellan år och mellan landsdelar.
Hur hittar man snatterandens bo?
Boplatserna väljs utifrån skydd mot predatorer och tillgång på föda. Aktivt sökande efter bärande föräldrafåglar under tidiga morgontimmar i häckningsterrängen är den bästa metoden — men undvik att störa häckningen.

Mer om Snatterand

Liknande arter (Änder)